"Ha valakinek azt mondtam, 1944-ben vagyunk Auschwitzban, akkor általában poszttraumás arcot vágott. Ki kellett találnom, hogyan teremtsek olyan helyzeteket, ahol kiszolgáltatottnak érzi magát, vagy ellenkezőleg, elnyomónak."
“Ha valakinek azt mondtam volna, 1944-ben vagyunk Auschwitzban, akkor jöttek volna poszttraumák. Ki kellett találnom, hogyan teremtsek olyan helyzeteket, ahol kiszolgáltatottnak érzi magát, vagy ellenkezőleg, elnyomónak.”

A színész arca a legfontosabb, vallották mindig a filmtörténet jelentős rendezői. Nos, a Saul fia alkotóinak nemcsak a színészek, de minden statiszta arca fontos volt. Zabezsinszkij Éva casting directorral beszélgettünk.

Miután Röhrig Géza nem színész, felmerül a kérdés: hogyan akadtak össze vele?

Nemes László New Yorkból ismerte. Eredetileg más szerepre szántuk, de a próbafelvételek során megkértük, hogy álljon be Saulnak végszavazni. Ezeken a próbákon tűnt fel nekem, hogy olyan természetességgel hozza Sault, amilyet más színésznél nem tapasztaltam. Egyiküknél sem volt annyira mellbevágó, ahogy minden erőfeszítés nélkül átlényegült. Akkor már szemünk előtt volt egy másik színész a szerepre, én adtam az ötletet Lászlónak, hogy Géza játssza Sault. Rizikót vállaltunk, hogy olyasvalakire bízzuk, aki nem színész, de László is látta, hogy hordoz valamit a lényében, amit csak nagyon jó színész tudna megeleveníteni. Neki viszont ott volt Saul a pórusaiban. Két hét nagyon intenzív próbaidőszak után egyértelművé vált, hogy ő fogja játszani a szerepet.

A forgatások előtti „intenzív próbaidőszak” azt jelzi, hogy a rendező semmit nem bíz a véletlenre. Hogyan próbál Nemes László?

Gyűri a színészeket. Fontos számára, hogy kiirtson minden színházi jelleget. Amennyire nem szereti a digitális felvételi technikát, annyira bántja a legcsekélyebb teatralitás. Állandóan visszatérő mondata volt például, hogy nem kell úgy beszélni, hogy az utolsó sorban is hallják. Van színész, aki ezt rögtön érti, és van, akinek meg kell találnia. Azonkívül nagyon jó emberismerő, és megérzi a hamis hangokat.

A beszélgetést teljes egészében elolvashatod itt!