Mount St. Helens
Mount St. Helens

Sokak köztudatában Seattle olyan város, ahol mindig esik az eső. Való igaz, nem éppen szaharai az időjárás, sőt az év egészében mindig minden smaragdzöld. Számos amerikai film központi helyszíne Seattle, amely az Egyesült Államok észak-nyugati tengeri kapuja, és 1850 körüli alapításával az Államok egyik legfiatalabb városa.

Először 1999-ban jártam Seattle-ben, épp elcsípve még a grunge rock évek utolsó szakaszát, a sötét hangulatú klubok és ‘bárok’ világát, amelyet a szürke, esős időjárás csak erősíteni látszott. Azóta minden évben legalább egyszer jártam ott 2007-től majdnem három évig folyamatosan ott éltem így kellőképpen beleláthattam a város világába. A millennium eufóriája mára már változást hozott. A nagyszámú kínai, koreai és kisebb számban japán közösség mellett, ma már a kelet-európai fülnek ismerősebb orosz kezd dominálni.

Seattle, amely nevét Sealth-ről, a Suquamish és duwamis törzsek főnökéről kapta, a Csendes-óceán partján Washington államban található. Bár az állam legnagyobb népességű városa, mégsem a főváros, mert az Olympia. Amikor nem esik, akkor a jellemzően állandóan szeles, ám kristálytiszta levegőben rálátni az észak-déli irányban húzódó Cascade-hegységre, és délen az Olympic-félszigeten húzódó Olympic hegységre. A kaszkádok legmagasabb hegye a maga tiszteletet követelő 4932 méteres magasságával a Mount Rainier. Az indián őslakók a hegyet Tacoma néven tisztelték, a nevet a Seattle melletti, és népességét tekintve az állam harmadik legnagyobb városa Tacoma, ma is viseli. A hegység alacsonyabb, de veszélyesebb hegye a Mount St. Helens, amely legnagyobb kitörése 1980-ban történt, ennek során óriási károk keletkeztek és 57-en meghaltak. A seattle-ieknek a hegy olyan, mint a nápolyiaknak a Vezúv. Tisztelik, de tartanak is tőle.

Folytasd az utat a NoPrint Magazin oldalain!