Finom, érzékeny alkatához szókimondó, szenvedélyes természet társul. Még kiskorában kóstolt bele a színészetbe a Harlekin Gyermekszínházban, majd később a Karaván Társulatban. A gimnázium után elvégezte a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munkás szakát, de éppúgy tanult jelnyelvi tolmácsolást, újságírást is. Közben dolgozott modellként, eladóként, felszolgálóként. A Viktória – A zürichi expressz című svájci-magyar játékfilm hozta meg számára a színészi áttörést.

-o-     szerző: Szentgyörgyi Rita    -o-

Farkas Franciska
Farkas Franciska

A legnagyobb célom az, hogy Woody Allennel forgathassak. Ugyanakkor tudom, hogy még sokat kell tanulnom, és itthon is van jó néhány remek színész és rendező, akivel szeretnék együtt dolgozni.

  • A sokoldalúságod, vagy az útkeresés miatt foglalkoztál annyi mindennel a színészet mellett?

– Mindig a felé mentem, ami adódott, és ahol pénzt is kereshettem a tanulással. Tizenhat éves korom óta egyedül tartom fenn magam. A szüleim elváltak, az öcsémmel együtt anyuval maradtam, azzal akartam segíteni nekik, hogy a továbbiakban magamról gondoskodtam. Amikor nem vettek fel a Színművészetire, megpályáztam a Cigány Ház és a Romaversitas ösztöndíj programokat. A Független Médiaközpontban is ösztöndíjasként tanultam az újságírást. A színészetet régebben luxus szakmának gondoltam, úgy éreztem, nem tesz hozzá a társadalomhoz, hogy mutogatom magam, aztán valakik eldöntik, hogy tetszik nekik, vagy sem. Sokkal több értelmét láttam annak, hogy szociális munkásként segítsek. Most már teljesen másként gondolom, csak a színészetnek van értelme számomra, semmi másnak.

  • A modellkedést sokan ugródeszkának tekintik a filmezéshez. Te amolyan alternatív kulturális ikonnak tűnsz a fotóid alapján…

– Kelen Károly, a Népszabadság újságírója nevezett el underground modellnek. Tizenhat éves lehettem, amikor megismerkedtem Király Tamás divattervezővel a Kultiplex nevű szórakozóhelyen. Tamás elhívott divatbemutatókra. Mindig különleges modellekkel dolgozott, neki az volt a fontos, hogy érdekes arcokat, karaktereket mutasson be. Onnantól kezdve kialakult egy kapcsolati rendszerem, kezdtek megismerni más divattervezők, ékszertervezők, sminkesek, fotósok. Különböző ügynökségeknél is jártam, de a hivatalos modellkarrierem azért nem indulhatott be, mert a magam 168 centijével alacsonynak bizonyultam.

  • Hogyan került sor arra, hogy a Men Lareida svájci rendező és Maros Anna forgatókönyvíró pár téged válasszon ki a Viktória – A zürichi expressz főszerepére?

A választ, és még sok egyéb érdekességet elolvashatod a NoPrint Magazin legújabb számában!