Zoltán Gábor: Orgia, avagy véresmajor a Városmajorban
Kalligram

2016
320 oldal
3.490 HUF

Nem beszélhetünk könnyed, nyári olvasmányról az Orgia esetében, ahol a Tizenkétker utcáit róva a második világháború lelkes nyilasainak kitartó munkája elevenedik meg, akik mindent megtettek rengeteg zsidó, keresztény és ateista ember kifosztásának, kínzásának, likvidálásának és utolsó útjára küldésének érdekében.

A szöveg tökéletesen tárja fel a hatalomhoz jutás, elkorcsosulás és az ezzel járó brutalitás folyamatát, nem nélkülözve így az erősen naturális jeleneteket sem.

Zoltán Gábor könyvét hosszas oknyomozás és kutatómunka előzte meg, amely alapvetően topográfiai érintettségből indul el, hiszen az író a Maros utcában él születése óta, és ahogy egy interjúban fogalmaz, a népirtással kapcsolatban, úgy érezte, nem maradt módja és ideje tovább lapítani. A hírhedt XII. kerületi nyilasszervezet a Pasaréti úttól a Városmajor utcán át ebben a térben, ezen a környéken tevékenykedett. Rövid felvezetés után a Városmajor utcai nyilasházban találjuk magunkat, ami folyamatosan visszatérő, központi területe a könyvnek, és az ún. tizenkétker nyilasainak borzalmas tettei elevenednek meg az 1944/45-ös esztendőkből.

ZOLTAN-G_Orgia_ENVELOPE.indd

A szöveg tökéletesen tárja fel a hatalomhoz jutás, elkorcsosulás és az ezzel járó brutalitás folyamatát, nem nélkülözve így az erősen naturális jeleneteket sem, amelyek találkozva a sokágú narrációval az események sodrásában egy pillanatnyi megnyugvást sem hagynak az olvasónak. Különös nézőpontrendszert ad a mondhatni véletlenül (ígéretet kap, hogy így megmentheti feleségét és szeretőjét) nyilas szerepbe kerülő főszereplő, illetve a valós és fiktív személyek hálója, személyiségük megrajzolása (Kun páter, Dési-Dregán Miklós, Bokor Dénes stb.), az áldozatok folytonos cserélődése, értelmetlen halála, a kivégzések (pl. a Maros utcai Chevra Kadisa kórház betegei) kíméletlenül pontos leírása. És az a tény, hogy nincs feloldozás az elkövetett bűnök alól. Mégis kellemetlenül érezheti magát itt a szemlélő, amikor a néhol már pátoszba hajló jeleneteket lecsapja egy-egy roppant pontos személyiségrajz, vagy egy filmbe illő kínzásjelenet, amely az akkori divatos slágerek felidézésével egyszerre lesz húsba vágó és légies, ironikus távolságot tartva az ítélethozataltól, sőt, annak igényét az olvasóra hagyva.

A cím jelentésének felfejtése külön izgalmakat tartogat, első kulcsként mindenképpen érdemes azt figyelembe venni, hogy mi történik az emberekkel, ha kiélhetik legbetegebb vágyaikat, megbosszulhatják vélt vagy valós sérelmeiket, téve ezt minden korlát nélkül, ezáltal akár a legbrutálisabb módon, a szexusba merülve, orgiát ülve.

Nem hunyhatunk szemet a tömegirtások felett, nem fogadhatjuk el a gyűlöletet, és megfelelő indokkal sem menthetjük fel magunkat a cinkosság terhe alól, amíg emberként szeretnénk leélni mindennapjainkat.  

További érdekes ismertetőket, interjúket, cikkeket találsz magazinunk augusztusi számában!